Scroll Top

Dag Vreemde Man

China verlieten we via weg n°213. We fietsten alles samen zo’n 800km op deze tweevaksbaan naar het zuiden. Door de aanleg van een nieuwe parallelle autostrade hadden we er het rijk voor ons alleen. Een groot deel van de weg liep daarenboven door het Xishuangbanna Nature reserve, we hoorden er de meest bizarre junglegeluiden. Geniet gerust even mee: fragment 1, fragment 2, fragment 3. Onze laatste dag in China werd onze natste ooit op de fiets (en we zijn nochtans ervaringsdeskundigen). Het water kiepten ze met zwembaden tegelijk over onze hoofden. Voor een natuurgetrouwe simulatie kan je het best jouw fiets in de douche plaatsen en de temperatuur van het water op zo’n 35° instellen.

Aan de grensovergang China-Laos werd het verschil in welvaart en sfeerschepping snel duidelijk: aan Chinese zijde grote steriele buildings, een brede gebetonneerde avenue, kitscherige lantaarnpalen,… Aan Laotiaanse zijde een schamel barakje maar wel met (zedige) pin-ups aan de muur. Dat de Democratische Volksrepubliek Laos een arm land is wisten we, net als jullie, natuurlijk ook al voor ons vertrek. Echter, van de confrontatie in praktijk waren we toch wat van onze melk.
Gelukkig laten de Laotianen zelf het niet aan hun hart komen (nvdr: doordat ze waarschijnlijk van niet beter weten). Zelden zo’n enthousiasme gezien. In elk dorp hoor je bij het binnenrijden van overal ‘falang’ (vreemde man) zeggen waarna iedereen uitbundig ‘Sabaidee’ (dag) begint te roepen. Kinderen lopen mee met de fiets, steken duimpjes in de lucht en tonen ons hun stralende lach.

Na een 4-tal dagen fietsen bereikten we Luang Prabang. Deze voormalige hoofdstad, gelegen aan de mighty Mekong, ademt een bijzonder gezellige, koloniale sfeer uit. Al werden de woorden koloniaal en gezellig destijds waarschijnlijk zelden in combinatie gebruikt. Stijlvolle gebouwen, sfeervolle etablissementen, indrukwekkende tempels, pastis, fruit shakes en pannenkoeken met Nutella.
We besloten dan ook al snel dat een weekje verlof tijdens onze vakantie geen kwaad kon en daar hebben we de voorbije dagen dan ook bijzonder van genoten. Dit zijn alvast onze tips voor trips in Luang Prabang:

  • Een bezoek per boot (nog steeds over de mighty Mekong) aan whiskey village (waar je al dan niet authentieke sjaals, handmade in China, voor de komende winter kan kopen) en de Pak Ou grotten waar een heleboel houten boeddha’s (in verschillende stadia van ontbinding) staan.
  • Het dagelijkse stille ritueel waarbij monikken bij dag en dauw de straat opgaan en ‘sticky rice’ en bananen van mensen krijgen in ruil voor hun gebeden en hun zegen.
  • Een mtb- tourtocht (aan de overkant van de mighty Mekong) om het platteland en couleur locale te aanschouwen. Breng beter geen eigen fiets mee aangezien de modder stevig aan de fiets blijft plakken.
  • Een Mahout-experience met The Elephant Village. Deze organisatie redt olifanten die in de houtkap werkten. We leerden er onder andere dat je ‘pie pie’ zegt om een olifant te doen wandelen.
  • De vele ‘wats’ (Laotiaanse boeddhistische tempels) met slangen, draken en boeddha’s in alle formaten.
  • De ochtend- en de avondmarkt, waar je cadeautjes kan kopen als prijs voor eventuele quizvragen.

12-13/09/2011: Jinghong
14/09/2011: Jinghong – Menglun: 75km, 4u39, 16,13km/u gem.
15/09/2011: Menglun – Mengla : 98km, 7u14, 13,55km/u gem.
16/09/2011: Mengla – Na Theuy (Laos): 78km, 5u06, 15,29km/u gem.
17/09/2011: Na Theuy – Udom Xay: 81km, 5u30, 14,73km/u gem.
18/09/2011: Udom Xay
19/09/2011: Udom Xay – Pak Mong: 84km, 6u56, 12,12km/u gem.
20/09/2011: Pak Mong – Luang Prabang: 117km, 7u13, 16,09km/u gem.
21-26/09/2011: Luang Prabang: rust & sightseeing

Comments (8)

iris van pachtenbeke

We blijven van aan de zijlijn meegenieten van jullie geweldige exploten. Het is heerlijk om jullie avonturen te mogen volgen! Geniet, tussen het vele fietsen door, van deze unieke en ongelooflijke ervaring, en van elkaar. We denken aan jullie!!!!!

Aha, Tarzan woont dus op de grens van China en Laos, weer iets bijgeleerd dankzij de schitterende geluidsfragmenten. En de foto van Tine op een olifant is geweldig!
Liefs uit Brugge, met schitterend zomerweer dezer dagen. Belooft veel goeds dus voor het volgende certificaat 😉
Nathalie

Vanaf nu met de olifant verder ;-))) Wat een prachtige foto’s weer… ik denk dat ik niet de enige ben die liever bij jullie zou zijn dan hier (in het op dit ogenblik echt wel zonnige) België 🙂
Ik vroeg me nu eigenlijk af of jullie nog zadelpijn hebben? Misschien een idee voor een volgende kwis-vraag zolang je me het antwoord maar op voorhand influistert want ik zou echt wel graag een originele Loas-snuisterij krijgen 🙂
een dikke knuffel van ons hier uit Wommelgem xxx

Haha, die geluidsfragmenten zijn cool. Christine schrok zich hier een bult toen ik onaangekondigd en op hoog volume jullie junglegeluiden door de ruimte liet schallen.

Ik begin door jullie enthousiasme over Luang Prabang een citytrip daarheen ernstig te overwegen. Eens effe kijken in welk verlengd weekend we dat kunnen proppen:)

Sabaidee
Kathleen

Slagen er niet in om passende, evenarende en heimwee oproepende geluidsfragmenten van overhere naar jullie door te sturen. Dachten wel aan het hele repertoire passende liedjes bij jullie ervaringen en foto’s ( zoals “Alle fietsjes reden in het water, falderaderare” of “Onder moeders paraplu” of ” In een klein straatje ‘s morgens in de vroegte stonden 7 monniken op ‘n rij…akkeakketuut weg zijn zij” of “De eenzame fietster” of “Vis, vis die vanacht gevangens is…” of “Olifant in het bad,wat word je lekker nat…”of “Bootje mag ik overvaren, ja of nee…” of ” Spetter, spieter, spater, lekker in het water”, ach ‘t lijkt een leuke uitdaging of ideetje voor fotomontage…of misschien ook een teken van seniliteit ?)
Laat ons hoe dan ook volop “zintuiglijk” (foto’s, lawaai, tekst,…) van het unieke blijven meeproeven …

Marianne Demeestere

Dat laatste geluidsfragment komt zo uit een Disneyfilm. Zaten jullie eigenlijk wel in China?

Hey daar verre genieters, vreemde vogels in de jungle …
Met veel trots riep ik hier van achter mijn bureau naar Jolien boven dat ik eens junglegeluiden zou laten horen en dat die niet echter dan echt konden zijn. Ja daaaa tot ik ook fragment 3 loeihard de ruimte liet vullen. Een verontwaardigd stemmetje riep van boven ‘Maar das nu toch nie echt é!’ We hebben er dus goed mee gelachen. Toch merci dat we ook van hieruit, met het oog op de komende herfst, kunnen meegenieten van al dat moois.
Take care
Lieve groet van Karla en ook van mijn moeder

hey tine and wim !
gellukig om u ontmoet te hebben hier in Laos, nog bedankt voor de maaltijd, sorry voor mijn neederlands and veel success voor je reis !
Jonathan.

Comments are closed.