Bij onze aankomst in de luchthaven van Xining werd meteen duidelijk dat the People’s Republic of China een ander land is dan degene die wij al bezochten. Enerzijds verstaan we niemand, kunnen we niets lezen. Anderzijds werden we hier niet bestormd door al dan niet louche taxichauffeurs die ons voor te veel geld in een te kleine auto naar het hotel wilden brengen. Neen, niets van dat, we werden rustig gemonsterd en voor de rest aan ons lot overgelaten. Hier geen extra kosten voor een glas water in een restaurant. Van zodra je ergens gaat zitten krijg er je een glas kokend water aangeboden.
China blijkt een land te zijn met veel gezichten. Zo is er een schijnbaar bloeiende economie, wordt er massaal gebouwd en staan straten vol reclameborden, maar als we op zoek gaan naar geschikte wegenkaarten met Chinese tekens, merken we dat boekenwinkels ‘government stores’ zijn met de nodige controle op wat gepubliceerd wordt. Verder loopt iedereen met een gsm rond en heeft ons hotel een wireless netwerk, maar zijn facebook en twitter enkel via een omweg te bereiken. We bezochten het ‘Tibetan medical en cultural center’ waar de Tibetaanse cultuur wordt geprezen, je wordt echter beter niet gepakt met een foto van de Dalai Lama in je bezit.
Momenteel wordt hier de ronde van Qinghai gereden, een tiendaagse koers rond het Kokonor meer dat op 3200m hoogte ligt. De schoonheid van het meer wordt alom geprezen. Wij waren van plan er een eerste tripje naar te maken tot we (op hier geblokkeerde sites) lazen dat de Chinese overheid er aan de oevers van het meer een nucleaire testsite heeft opgetrokken voor militaire doeleinden. Met het radioactieve afval zou nogal nonchalant worden omgesprongen.
Wim blijkt hier attractie nummer 1 te zijn. In parken waar mensen aan het dansen, verkopen of babbelen zijn, valt alles stil als wij passeren. Mochten we in geldnood raken, kunnen we zeker zwaar verdienen aan de unieke kans om op de foto te staan met iemand van bijna 2m.
Voor degenen die denken dat we enkel naar China gekomen zijn om rijst te eten, morgen gaan we fietsen!
Succes met de echte start morgen!
Dit las ik net: “Wie gelukkig wil reizen,
reist met weinig bagage.” (Antoine de Saint-Exupery)
en ik dacht aan jullie 🙂
Het ga jullie goed!
veel succes! we volgen jullie via deze weg!
Hej Tine & Wim,
Ik vermoed, dat de eerste keer Azië een echte cultuurschok is voor jullie.
Dit hadden wij ook, maar wij vinden het “oosten” echt tof.
Geniet nu maar van jullie fietsreis…, en opgelet wat jullie eten.
En laat jullie vooral niet afschrikken door de rare gewoontes daar.
Groeten Jos & Sabine
Hallo Tine en Wim
Ik vond het leuk om al meteen een eerste verslagje te kunnen lezen. Het lijkt me allemaal reuze spannend. En Tine: zorg dat je Wim daar niet kwijt geraakt aan één van de kleine Chinezen! Ik wens jullie nog veel fietsplezier.
Groetjes
Christine
Hello Tinje en Wim
Ik hoop dat mijn taaltips al wat soelaas hebben geboden. Zelf werden we net een weekje ondergedompeld in een Roemeens taalbad. Ons veelgebruikte communicatiemiddel was ‘erbij zitten, vriendelijk glimlachen en veel ja knikken’. We kregen daardoor toch overal eten op ons bord 🙂
Ben benieuwd naar de eerste fietservaringen!
Doeikes
Kathleen
Hallo durvers van ‘t eerste uur.
Leuke reis nog.
Jullie anecdotes uit een “andere wereld” zijn tof,
altijd geestig om te lezen.
ps sorry Selien maar hebben jullie al hond gegeten?
Grtjs,
Hoi daar Tine en Wim
Vandaag las ik in de krant dat Eddy Wally 79 jaar wordt. Zijn grootste successen werden op een rijtje gezet en “Baobei” stond daar bij. Heel juist, Cherie in het Chinees en spontaan dacht ik aan jullie 😉 !!! Vergeef me de associatie maar ook voor mij is het vakantie.
Toch blij te horen/lezen dat jullie goed aangekomen zijn.
Keep it safe en geniet nog.
Greetz
Karla en co
ps De groeten van mijn moeder uit Oostende!
Wat ik mis in het overzicht van jullie inboedel: jullie salon op 3 poten !
Hopelijk stellen jullie het daar goed !!!
Mooie start genomen zo te zien. Hopelijk valt het acclimatiseren wat mee!
Veel plezier toegewenst en geniet ervan!
Misschien een tip voor de wiskundelessen volgend jaar: de sprekende rekenmachine! Immens populair in China, ambiance verzekerd.
?? (online vertaling van gegroet naar chinees, maar of je er wat aan hebt ?), vermoedelijk is gebarentaal, gelaatsuitdrukking, verchineesd Engels en een Westvlaamse wauwel even begrijpbaar. Intussen heeft China naast de muur, de terracotta krijgers en zoveelmeer met jullie blijkbaar een “grote” bezienswaardigheid bij, geniet dus van de wederzijdse belangstelling. Dat er voor SOS-Piet nog een groot gat in de markt is, zal wel in de toekomst verholpen worden dankzij de voorbije wereldtentoonstelling en zijn neus voor zaken, of is dat ijdele hoop?. Tja, men sprak vroeger van de Vlaamse primitieven (in de goeie zin) maar daar is “hightech” zeker niet algemeen aan de orde, dus aangenaam verrast door de uitgewisselde reiservaringen. Houd het zadel en stalen ros onder controle, laat de doping indien mogelijk met rust, geniet en bewonder en laat ons regelmatig veslagsgewijs mee(be)leven. Tot nader order en doe de groetjes aan de oman monkeys…