Scroll Top

Als stenen grootse tempels worden

Ook de mighty Mekong beschikt over een jaagpad, maar omdat ze hier wel andere prioriteiten hebben werd dit pad nog niet van een laagje asfalt voorzien. Voor het overige waren er wel gelijkenissen met de Vlaamse varianten: vlak, rustig, weinig bochten en estaminets (’t is te zeggen één in basisuitvoering). Klik hier, voor een impressie. Ons initiële off-road enthousiasme werd op het einde van de dag enigszins getemperd door de opkomende vermoeidheid.

Daarna waren er helaas geen rustige alternatieven, highway 6 & 5 rondom het Tonle Sap meer werd onze habitat voor de volgende dagen. Naast kamikaze chauffeurs die er bijvoorbeeld bij het inhalen niet voor terugdeinzen een inhalende auto ook nog eens in te halen, valt er op zo’n highway in Cambodja nog voldoende te beleven of te zien.
Er werd hier nog niet voorzien in ringwegen, bijgevolg doorklieven de highways de dorpen. Een groot deel van het dorpsleven speelt zich dan ook op de highway af. Op de dagelijkse markt komt iedereen zijn inkopen doen. Goederen worden aangeleverd op ossenkarren voortgetrokken door witte koeien of op zwaar overladen fietsen en scooters. Overal ligt rijst te drogen, kinderen fietsen naar school in de immer blauw en witte uniformen, politie-agenten houden trucks tegen om een ‘fooitje’ te ontvangen.
Een andere constante zijn de kinderen die met een niet aflatend enthousiasme en bijna overdreven gedrevenheid van ver ‘hello’ roepen. En dan nog eens ‘hellooo’ en dan nog eens. Toegegeven, ook hier kan de vermoeidheid ons parten spelen en durft ons antwoord op het einde van de dag al eens zwakker te klinken.
Cambodjanen oefenen ook graag hun talenkennis. Meer dan eens komt een scooter naast ons rijden met de steeds terugkerende vragen: what’s (of wash) your name, where are you from, are you married… Op kop rijden biedt hier een voordeel, de scooter geraakt meestal niet verder dan de wieltjeszuiger.

Een bezoek aan Angkor Wat was de perfecte afsluiter van onze fietstrip door Zuid-Oost Azië. Vanaf de 11de eeuw werd door de toenmalige machthebbers met een goed gevoel voor grootheidswaanzin en voldoende voetvolk voor de concrete realisatie een bijzonder tempelcomplex opgetrokken.
Tempels in junglebossen, rondslingerende stenen die waarschijnlijk de grootste driedimensionele puzzel ter wereld vormen, bomen die zonder respect voor menselijke kunde de bouwwerken na verloop der eeuwen weer volledig zijn gaan overwoekeren, een spectaculaire sunrise, ontelbare gezichten, olifanten en dansende dames kunstig in de stenen gebeiteld, … bleken meer dan geschikte ingrediënten om ons drie dagen lang te boeien. Een aanrader wat ons betreft.

Ondertussen staat er ruim 10.000km op de teller of de helft van het vooropgestelde aantal. De randonneur in ons zou nu op zijn passen terugkeren richting Xining. We zullen deze drang echter onderdrukken. Het is tijd voor een weekje vakantie met Katie en Roeland, Astrid en Elise. Op 7 januari vliegen we naar Auckland, Nieuw-Zeeland.

21/12/2011: Phnom Penh – Kampong Cham: 107km; 6u33; 16,3 km/u gem.
22/12/2011: Kampong Cham – Kampong Tom: 113km; 5u51; 19,3km/u gem.
23/12/2011: Kampong Tom – Siem Reap: 151km; 7u18; 20,7 km/u gem.
24-28/12/2011: Siem Reap: sightseeing Angkor Wat (55km)
29/12/2011: Siem Reap – Battambang: 177km; 8u01; 22 km/u gem.
30/12/2011: Battambang – Ban Phakkad: 108km; 5u14; 20,5km/u gem.
31/12/2011-04/01/2012: Chanthaburi: congé

Comments (11)

Hello les amis et felicitation pour vos 10000 km !
Dommage que l’on ne ce soit pas vue sur la route de Kampong Cham.
Nous sommes sur Kep pour le nouvel an et repartons vers Battambang le 2 pour y etre le 5.
Bonne fete de fin d’annee, bonne annee 2012 et on espere vous revoir en cour de route.
Biz a vous
Celine et Mike

Dag stoere fietsers! 10.000 kilometer, op de fiets… Ik ben onder de indruk, en dan ben ik nog een Nederlander ook! Prachtige foto’s weer, je waant je in een Indiana Jones of Tomb Raider film. Ben erg nieuwsgierig naar de verhalen uit Nieuw-Zeeland. Maar natuurlijk eerst alle goeds voor een prachtig 2012!

liefs

Lieke

Een hele prestatie, Wim en Tine! Wat een fantastische reis maken jullie (ver van alle ellende in het “beschaafde” westen). Ik wens jullie een gezond 2012 en een prachtige voortzetting van jullie fietstocht!

Proost!

René Meijer

Leve de magie van de getallen. Jules Verne heeft een boek: geen 10.000 maar in twee keer: “20.000 mijlen onder zee”. Dus jullie zijn aardig op weg! Een suggestie: als je nog geen naam voor jullie vervoermiddel hebt, denk eens aan de Nautilus 1 en 2! Geniet van je eindejaarsvakantie met Kathleen en aanhang en natuurlijk wens ik jullie een prima voortzetting van jullie boeiende reis Down Under in 2012!

Hoi noeste fietsers in het verre Azië,
Op de vooravond van 2012 nog een berichtje jullie kant uit. Geproficiateerd met jullie 10 000 en geef er maar nog een lap op. Voor het nieuwe jaar alle goeds en … geniet nog van al het moois. Toch bedankt dat we hier op het thuisfront mogen en kunnen meegenieten.
Stuur afvast wat zon op uit Nieuw-Zeeland, of een kiwi of zo :-).
Greetz Karla
ps Groeten en gelukkig nieuwjaar van mij ma.

Gelukkig Nieuwjaar daar in Cambodja. Welverdiende vakantie voor jullie straffe kuiten !(als ‘pars pro toto’ te begrijpen; voor Tine om er wat in te blijven). We wensen jullie alle goeds voor 2012, waarvan de helft dus nog ‘wat’ fietsen wordt.

Haal boven de toeters en bellen, ook al is het al schuddend en bevend, zwierend en zwaaiend over Gods landelijke wegen, we zullen het hier aan iedereen vertellen dat jullie de fietskilometerteller al over de 10.000 km hebben gekregen. Jammer, onze reporter ter plaatse kon niet aanwezig zijn voor een babbel, maar niet getreurd, we gooien de desbetreffende prestatiefoto maar al te graag te grabbel. Al benieuwd naar hoe die van 20.000 eruit zal zien, zullen we jullie intussen er nog volop van laten genieten misschien ? Op naar Nieuw-Zeeland … want we zijn er al helemaal op gebrand om verder mee te beleven en jullie af en toe een antwoordje te kunnen geven…
Houd er de moed maar in …

Nathalie Demeyere

Gefeliciteerd met de 10.000 k’s! We wensen jullie voor 2012 goede benen en veel fietsplezier, al het goede! Geniet van de week vakantie en het weerzien, en voor straks goede vlucht!
Liefs uit Brugge,
Nathalie

Happy eerste nieuwjaarsdag 🙂

Aan het bekomen van mijn eerste indigestie van 2012 merk ik in de commentaar van Jan dat wij samen het nieuwe jaar zullen vieren. Nou, waar spreken we af? Ik heb wel nog een weekje!

Heel schone foto’s 🙂

Lieve groet
Kathleen

Hey Wim en Tine,

allereerst mijn beste wensen voor 2012 en een dikke proficiat voor het behalen van de 10.000km.

Groetjes van Jos & Sabine

Dag Wim en Tine. Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! We volgen jullie fantastische reis nog altijd met grote ogen! Tot later! Steven Dujardin en Kim. Als jullie terug komen zullen wij aan het bouwen zijn in Oostende 😉 we hebben een lapje grond gekocht in stene dorp.

Comments are closed.