Scroll Top

Opstopping in Kakhok

Dzitsa Degu national park is one of the most beautiful areas of the Tibetan plateau and a recognized World Heritage Area. Dzitsa Degu is a Y-shaped forested ravine, 30km long, within the Minshan range. Numerous mineral-tinted pools and lakes, connected by small waterfalls, line the valley bottom, while the forest extends to the snow peaks above. The park is rich in flora including wild roses, clematis, honeysuckle, violet, wild ginger and above all rhododendron.” Einde Footprint-quote.

Dit leek ons wel wat, een bezoek stond dan ook op het programma. Bij een prospectie bleek dat we het park helaas niet met de fiets mochten verkennen. De volgende ochtend stonden we dan ook stipt om 7u tussen de andere toeristen te wachten op één van de honderden bussen die ons door het park zou leiden. De beschrijving van het natuurschoon in onze Footprint bleek te kloppen! Wat we ons niet gerealiseerd hadden, was dat we de dag tussen duizenden Chinese, Taiwanese, Koreaanse, … toeristen al schuifelend over mooi aangelegde paden zouden moeten doorbrengen. Bij de mineraalblauwe meertjes en watervallen klonk het gekwetter van extatische toeristen vaak luider dan het kabbelende water. In de smalle kloof was de geur van de dieselmotoren van de bussen nadrukkelijker aanwezig dan die van wilde bloemen. De confrontatie met het Chinees massatoerisme (en de impact ervan op het milieu) stemde ons niet meteen bijzonder vrolijk. We hebben dan ook beslist om soortgelijke attracties van ons programma te schrappen, de panda’s gaan we dan wel ‘ns in de zoo van Antwerpen bekijken.

Na 2 dagen klimmen stonden we terug op de Mewa graslanden. Het gebied is ongeveer even groot als de Vlaanders (en bezit geen eigen regering). Op zo’n 3500m hoogte is het, net zoals andere graslanden in Tibet, de heimat van nomaden en yaks. De yak is een, aan de hoogte aangepaste, harige variant van de Belgische Witblauw. Het beestje zorgt initieel voor melk en een aantal afgeleiden zoals boter, yoghurt en kaas. Op het einde van zijn carriere levert hij nog een aantal kilo’s vlees en een sterke huid die als jas of tentzeil wordt gebruikt. Een aantal yaks krijgen een vrijbuitersrol toebedeeld, een veelkleurige flos in de oren zorgt ervoor dat men hen met rust laat als het op voedselvoorziening aankomt (al schijnen wolven zich daar niets van aan te trekken).

En dan nog dit, de etappe Kakhok – Anqu werd geneutraliseerd door helse weersomstandigheden. Op 3500 meter hoogte en bij zo’n 8 graden werden de renners geconfronteerd met het natuurelement water in zijn meeste extreme vorm. Na 32 kilometer besliste de koersdirectie dan ook om de rit af te gelasten. De renners liften op eigen initiatief terug naar de startplaats. Voor een aantal onder hen werd het een ietwat genante terugkeer naar het hotel omdat het toilet ’s morgens verstopt was geraakt en zij waren vertrokken zonder hiervan melding te maken.

25/07/2011: Jiuzhaigou – middle of nowhere: 70km, 6u14, 11.2km/u gem.
26/07/2011: middle of nowhere – Granita: 71km, 5u30, 12.8km/u gem.
27/07/2011: Granita – middle of grasslands: 88km, 5u28, 16.1km/u gem.
28/07/2011: middle of grasslands – Kakhok: 65km, 3u46, 17.3km/u gem.
29/07/2011: Kakhok – Anqu – Kakhok: 32km, 2u48, 18km/u gem.
30/07/2011: Kakhok – Shuanjingsi: 116km, 6u06, 19km/u gem.
31/07/2011: Shuanjingsi – Barkam: 82km, 3u43, 22km/u gem.

Comments (6)

Nathalie Demeyere

hahaha hopelijk vonden die ‘aantal onder hen’ alsnog een comfortabele slaapplaats in het hotel… Jullie beschrijving van het Chinese massatoerisme klinkt inderdaad niet echt aantrekkelijk. Wij gaan dus maar naar Frankrijk volgende week 😉
Succes verder! En groeten uit Brugge, Nathalie

Net terug uit Wales, geen Chinezen gezien, dus zalig rustig en prachtig landschap, wel ontelbaar veel schaapjes (om ‘s avonds onophoudelijk te tellen). Hebben ook alle moed bijeen geraapt om de Snowdon (hoogste “berg”rugje in Engeland en Wales) te voet langs paadjes te beklimmen en ontdekt dat onze conditie niet meer je dat was, laat staan dat we jullie fietsproject zouden willen evenaren? Misschien zou het wel een goed idee zijn om dat nationaal park overthere te laten verkennen per fiets, zo zou er al een flinke selectie gemaakt worden en het geheel meer genietbaar zijn… Tot yaks !!

Hallo globetrotters,

Met veel respect lees ik de “ontberingen” die jullie moeten ondergaan op deze tocht der tochten. Een ervaring die jullie nooit meer zullen vergeten. Toch vind ik het niet zo erg dat wij morgen “gewoon” naar midden Europa vertrekken, voor een iets minder spectaculaire reis….. 🙂
Ik blijf jullie volgen en wens jullie nog een hele mooie reis!

Groeten,
René Meijer (RDC)

Hey,

Goed bezig daar! En ik ben onder de indruk van de foto’s!
Doe zo voort,

Wouter

Boeiende verhalen, prachtige foto’s!
Nog veel plezier!

Lieve groetjes
Hannelore x

Dag Wim & Tine ,

Kijk altijd uit naar jullie verslagjes dat je schrijft heel mooi om te lezen ,op die manier kunnen we ons ook een beetje proberen voor te stellen van jullie avonturen , ook de foto’s zijn prachtig. Zou zeggen hou vol en geniet ervan het zal een ervaring zijn om nooit meer te vergeten.

Tot jullie volgende posts take care

Comments are closed.