Scroll Top

Monks & monkeys

Tijdens onze congé in Chiang Mai stonden we zondagochtend om 5uur op. Vele nachtraven inclusief ladyboys liepen toen nog licht zwalpend over de straat. Ratten kropen uit vuilniszakken. Tuktuk-chauffeurs lagen ronkend te slapen in hun auto’s. Bij zonsopgang werden door 12.600 monniken (cijfers van de organisatie, we hebben geen cijfers van de politie ontvangen) ‘aalmoezen’ opgehaald in ruil voor zegeningen.

In Luang Prabang hadden we dit ritueel al kleinschaliger aanschouwd. Deze keer waren de aalmoezen echter niet voor de monniken zelf bestemd maar was het een voedselcollecte ten voordele van de slachtoffers van de recente overstromingen. De gulle schenkers waren in het wit gekleed, de monniken in hun klassiek oranje. Het was een indrukwekkend visueel en bijzonder sfeervol gebeuren.

Na ruim 4 maanden klimwerk zijn nu de etappes voor de sprinters aangebroken. De Aziatische bergen liggen achter ons, in plaats daarvan vlakke wegen zover het oog reikt. De snelheid ging de hoogte in, het peloton werd op een lint getrokken. Ondanks een onbeslist puntenklassement kon een grote solidariteit worden vastgesteld: beurtelings kopwerk (aflossingen elke 10min.), een schildpad werd veilig naar de overkant van de weg gebracht, bij darmperikelen werd de ballast onderling herverdeeld.

Onderweg passeerden we de historische sites van Si Satchanalai, Sukhothai en Ayuthaya. Stuk voor stuk nationale en religieuze symbolen die de grootsheid en de macht van het Thaise verleden oproepen. An sich niets meer dan een variatie op het gekende thema ‘zand en stenen’, maar dan oud en mooi gestructureerd. Het is verder heerlijk rustig fietsen langs de ontelbare kleine wegen omringd door rijst, suikerriet en palmbomen (enkel de knooppunten ontbreken hier nog).

In Lopburi werden we verwelkomd door een stel uitgelaten apen. Op enkele van de tempelruïnes hebben een troep apen (van het merk makaken) hun thuis gevonden. Het gaat in tegen het boeddhistisch geloof om andere levende wezens kwaad te doen, dus is er een gedoogbeleid. Aapjes in de stad kan schattig klinken, helaas bespringen ze ook mensen (lees: Wim), halen ze vuilnis open, stinken ze,… Een westerling die op properheid is gesteld klasseert ze al snel als ongedierte.

Hoe zuidelijker we komen, hoe duidelijker ook de gevolgen van de recente overstromingen: her en der zandzakjes, blanke velden, verzakte stukken weg en nog steeds mensen in tijdelijke tentenkampen. Ayuthaya stond meer dan een maand onder water. De waterlijn op huizen toont dat het water vaak wel anderhalve meter hoog stond. De Thai blijft in elk geval niet bij de pakken zitten, iedereen is druk bezig met de uitvoering van de nodige herstelwerken.

29/11/2011: Chiang Mai – Lampang: 132km,7u16, 18,1 km/u gem.
30/11/2011: Lampang: aller-retour met de bus naar Chiang Mai voor bike-repair
01/12/2011: Lampang – Wang Chin: 106km, 6u, 17,6 km/u gem.
02/12/2011: Wang Chin -Si Satchanalai: 99km, 5u18, 18,6 km/u gem.
03/12/2011: Si Satchanalai – Sukhothai: 79km, 4u17, 18,4 km/u gem.
04/12/2011: Sukhothai – old Sukhothai – Sukhothai: 35km, 1u58, 17,8 km/u gem.
05/12/2011: Sukhothai – Phichit: 121km, 5u54, 20,5 km/u gem.
06/12/2011: Phichit – Nawon Sakham: 111km, 5u28, 20,3 km/u gem.
07/12/2011: Nawon Sakham – Lopburi: 144km, 7u03, 20,4 km/u gem.
08/12/2011: Lopburi – Ayuthaya: 67km, 3u19, 20,3 km/u gem.

Comments (13)

goedemorgen Tine & Wim,
waauw, weer helemaal iets anders dan Laos en Vietnam. Heb ooit een documentaire gezien over de apen en ik kan me voorstellen dat ze echt als een plaag worden beschouwd… Hier is de kerst-koorts aangebroken nu de Goed Heilig Man terug naar Spanje vertrokken is (gelukkig na het achterlaten van speelgoed en lekkers voor wie braaf geweest is). In de familie is het naampjes trekken deze x helemaal eerlijk verlopen ;-)) We hebben bovendien eindelijk een regering, een mens zou voor minder blij zijn, hahahaha. Lieke postte gisteren ook een berichtje op FB dat Koen & Charlotte een 2e zoon hebben, Lukas… Een boogschutter, dat zijn de goeie, hé Tine ;-))
Nog veel plezier daar en vergeet niet om je verjaardag héél erg goed te vieren!!
Fran

Moet net volgende vraag verbeteren: “welke twee uitgaven uit het arbeidersbudget van 1854 zullen het eerst verdwijnen als de tijden voor de arbeiders nog zullen verslechteren? Leg uit.” Maar jullie verslag leek me toch 1000 keer interessanter!
Blijft mega!
Enjoy
Evelyn

Nathalie Demeyere

Prachtige foto’s van het vlakke land en de vliegende apen. Keuken lijkt me daar wel in beter dan de vorige etapes? Eet maar goed hé, verder vermageren is echt niet nodig 🙂
Groeten uit West-Vlaanderen, dat andere vlakke land…
Nathalie

Lieke is me voor geweest, via Fran, om te melden dat er na Marcus, inmiddels 14 jaar oud, nu ook een Lucas Schreel in de familie is gekomen gisteren, 3300 gr en een vlot verlopen geboorte. Nog twee en het evangelistenkwartet is vol! Jullie fietsen vrolijk verder, dat gaat prima zo te lezen. En het lijkt dat jullie foto’s alsmaar beter worden! Hilde is ook goed thuisgekomen na 5 weken Sikkim en Bhutan, maar ligt nu met griep in bed. Gebeurt wel vaker, de Lage Landbacteriën slaan onverbiddelijk toe na zo’n hoogtestage. Kijk maar uit als jullie weer thuis komen!
Goede voortzetting en veel plezier nog.
Jan

Wat een geweldig verhaal weer! En wat gaat de tijd hard! Onlangs nog moeten wassen in de rivier bij gebrek aan een badkamer? Of is het in Thailand toch anders? Ik ben erg benieuwd! Binnenkort komt de custom made Lonely Cyclists Planet voor NZ uit! 🙂 Wisten jullie trouwens dat de fiets- en wandelbeurs komend jaar voor het eerst ook in Vlaanderen gaat plaatsvinden? Amai! :)) Heel veel plezier nog samen en we houden contact! Veel liefs, Amalia

Beste Tine & Wim

Wat een leuke website hebben jullie!
Wij zitten nu in Chiang Khong en hebben vanmorgen vers gebakken brood gegeten bij het mexican bamboo house! Bedankt voor de goede tip.

De route die wij naar Chiang Rai hebben gereden was toch niet zo’n hele goede keuze geweest achter af. Dus wees maar blij dat jullie niet zo gaan gefietst!!

Heel veel plezier in het zuiden.

Groetjes Evert & Frank

joke van ballaert

hallo Tine en Wim,

wat een mooie foto’s – en die blauwe lucht! het lekkere eten! de serene monniken!
enige fernweh slaat wederom toe hier in de gentpoortvest…

joke van ballaert

ok, ik was dus nog niet klaar.. Hier te B. alles goed hoor – de donkere dagen voor kerstmis, gelukkig gevuld met leuke vooruitzichten (bijna vakantie, cadeautjes, …), eens de examenstress bij dochter en moeder wat zal zijn weggeëbd. het is nog niet voor direct, maar ik kijk in elk geval uit naar jullie live verhalen, en zal tot dan trouw jullie site en foto’s zuchtend gadeslaan ;-). Liefs, en een heel fijne verjaardag voor Tine! Joke en Zoë.

Tine en Wim

Wat zou ik graag samen met jullie een glas drinken en een live klapje doen. Jullie verslagjes en foto’s maken veel goed, merci.
Ondertussen werden de laatste sinterklaasgeschenkjes uit de zak gehaald door gretige kinderhandjes. De kerstboom werd opgetuigd en dat doet ons uitkijken naar de vakantie!
Tot de volgende digitale ontmoeting.
Kathleen

En hoe heerlijk is het om 39 jaar terug te flitsen! Je werd verwacht hoor! Nog 6 dagen aftellen. Whaaw, Wim, wat een kwebbelgat was dat!. Maar dat is meer nieuws voor de 16de!
We kijken uit naar wat je op die verjaardag zal doen.
Laat al het moois maar op jullie afkomen!

Dag Tine en Wim,
Tine vooreerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag (overmorgen… Westeuropese tijdrekening)… dit zal wel een zeer bijzondere verjaardag zijn. Maar misschien is de reis zo overweldigend dat het begrip “verjaren” een klein fait divers in de marge is. Hier in het regenachtige België (een klein landje aan de Noordzee met sinds kort een regering) zijn verjaardagen een evenement.
Dus ook die van jou!
Bij deze wensen we je een goede gezondheid en een goede reis.
Ondertussen toon ik mijn leerlingen regelmatig een fijne selectie van de foto’s. Gevolg: 15 blikken vol bewondering. We vinden de foto’s hier allemaal echt juweeltjes! (Ik hoop dat jullie daar later nog iets mee gaan doen. Een boek of een avondvullende show met live muziek en danseressen en zo!) Mijn leerlingen moeten dit jaar ook een reportage op locatie maken en de beelden werken duidelijk inspirerend.
Zo… een eerste teken van leven van ons. We blijven de avonturen volgen. De teksten sprankelen en laten ons echt meereizen. Geniet van iedere pedaaltrap. Blijf in de wolken!

Groet Mieke, Nick, Noor en Briek

Hallo Tine en Wim,

‘kHeb de laatste tijd niet zo veel tijd gehad om de reisverslagen bij te houden, maar nu de kleine spruit even slaapt, heb ik het nu wat bijgebeend. Ik blijf het zalig vinden om jullie verhalen te lezen en prachtige foto’s te bekijken. Zo waan ik me ook een klein beetje op reis (en even niet tussen een wieg en papflessen 🙂 ).
Geniet er nog verder van en Tine: Een hele dikke proficiat met je verjaardag vandaag!

Dikke knufffel,
Peter, Valerie en Elena

Beste Tine en Wim

Ik lees heel graag jullie reisverslagen. Ik kijk uit om jullie reisverslagen van Turkije te lezen.
Wij (ik en mijn man) hebben vroeger ook lange reizen naar Azië gedaan. Dankzij jullie verhalen en foto’s komen veel herrinneringen naar boven. BEDANKT!

Jullie zijn goed bezig, doe ze verder!!
En heel veel succes.

Dikke zoen,
Sema

Comments are closed.