Scroll Top

Only oman monkeys

Hmm, een start in de regen. Dit was nu niet onmiddellijk wat we voor ogen hadden maar misschien ook niet helemaal te vermijden in het regenseizoen. De benen kriebelden, onze bolides blonken, we waren er klaar voor en dus vertrokken we in de striemende regen uit Zilling.

Zoals wij chocolade (hmm, missen we nu al een beetje) en Duvel hebben, hebben ze hier in Tibet kloosters en bergen. Het Kumbum monastery was het eerste op de weg. Het is een van de grootste kloosters van Tibet. De site dateert van de 14de eeuw, maar werd zoals zoveel monumenten vernield tijdens de Culturele Revolutie en heropgebouwd vanaf de jaren 80.
Wat de bergen betreft, ook hier zand en stenen. Onze kaarten (van Chinese en Duitse makelij) geven niet veel prijs over het parcours. Dat de eerste klim ons meteen naar 3820m zou leiden, kwam dan ook een beetje als een verrassing. De ontelbare gebedsvlaggetjes zorgen dat de col al van ver zichtbaar is. De sfeer die dit met zich meebrengt, de symboliek, is een stuk ontroerender dan pakweg de cafetaria op de Grand Ballon (voor de moorduvels: hiermee willen we geen afbreuk doen aan de tarte aux myrtilles).

De eerste dag betekende ook de eerste fellow wereldfietsers, het bleek een trio Chinezen te zijn. Communicatiegewijs stopte het daar. Het Chinees krijgen we niet direct onder de knie, we blijven dus vriendelijk glimlachende rondfietsende analfabeten. Het feit dat hier zowel Chinees als Tibetaans wordt gebruikt, maakt het niet echt makkelijker. Het Tibetaans is gebaseerd op het Sanskriet en heeft een beperkt aantal karakters, helaas krijgen we ook in deze taal weinig gedaan.
Engels mag dan wel een wereldtaal zijn, we hebben gemerkt dat we hier met ons West-Vlaams even ver komen. Sommige Chinezen doen wel hun uiterste best om ons in het Engels van dienst te zijn. Zo had een student het uitvoerig over de vrouwelijke monniken in een klooster: ‘200 monkeys, only oman monkeys!’

De voorbije dagen was het verkeer nogal nadrukkelijk aanwezig. Van omgebouwde grasmachines over getunede triporteurs met laadbak tot en met de protserige SUV’s. Als er maar een claxon opzit. En wij die dachten dat we hier hoofdzakelijk balkende ezels zouden horen.
Druk verkeer bleek niet de enige verrassing. Door het missen van een afslag belandden we in het Qinhai Guide NP en bij uitbreiding in de canyon van de Gele Rivier. De roodkleurige rotsformaties doen sterk aan Utah denken en hadden we hier totaal niet verwacht.

Of we nu boven op een col staan, onderweg van onze fles water nippen, even op de kaart kijken, een foto nemen,… we blijken een absolute topattractie voor de Chinese toerist. Iedereen wuift heel uitbundig naar ons en als het even kan, willen ze dolgraag samen op de foto. Het record simultaan gekiekt worden, staat momenteel op 7. In hun enthousiasme overstelpt de Chinese medemens ons zelfs met cadeautjes. We ontvingen reeds 2 komkommers, 2 flesjes water, 2 broodjes en 2 grote zuurstofbussen. Het laatste aanbod hebben we, wegens te zwaar en voldoende lucht in eigen longen, beleefd afgeslaan.

Nog een woordje over de inwendige mens: het analfabetisme speelt ons ook hier parten. Koffie blijkt bijvoorbeeld melkpoeder te zijn, een lekkere kip op restaurant niet meer dan de nek van het beestje in een veel te pikant sausje, … Gelukkig is er always coca-cola!


09/07/2011: Zilling – Kumbum monastery: 27km, 2u01, 13.4 km/u gem.
10/07/2011: Kumbum monastery – Qinghai Guide National Park: 78km, 5u46, 13.5 km/u gem.
11/07/2011: Qinghai Guide National Park – ergens voor Khamra National Park: 70km, 5u37, 12.4km/u gem.
12/07/2011: Khamra National Park – Jionza: 86km, 6u11, 13.8km/u gem.
13/07/2011: Jionza – Rongpo Gyakhar: 64km, 4u19, 14.9km/u gem.

Comments (12)

Hello

Een wel erg snelle reactie en dat omwille van het regenweer! Chocolade bij de koffie blijkt een uitstekend troostmiddel 🙂

Mooi verslag, leest als een trein.

Later!
Kathleen

Waaaaw, mooie foto’s!

Die Chinezen die jullie fotograferen, hilarisch 🙂 Lang geleden dat ik luidop voor mijn computerscherm heb gelachen. Ook jullie assortie tenuetje doet mijn mondhoeken krullen.

Nogmaals doei
Kathleen

Heerlijk verslag! Ik heb altijd al gedacht dat West-Vlaams een wereldtaal was, dus ook Chinezen begrijpen het nu, ga zo door. Gebarentaal wil ook wel eens helpen overigens, vooral voor de primaire functies als eten, drinken (en de gevolgen ervan), slapen en nog zo wat. Ik verwacht zeker nog meer spannende verrassingen voor jullie daar!
Hilde is inmiddels in Mongolië, op weg naar Mörön in het noorden. De bagage was (natuurlijk) eerst achtergebleven in Moskou, maar is ondertussen toch op tijd nagestuurd.
Stel het goed verder, doe iedereen de complimenten zoals het Vlamingen betaamt.
Ik groet jullie,
Jan

Hey Tine en Wim,

Leuk te horen dat jullie goed vertrokken zijn. Ik kijk al uit naar jullie komende verhalen en de prachtige foto’s.
Geniet ervan en regelmatig elkaars kuiten masseren he!

Groetjes
Valerie

Wat een prachtige foto’s !
Ik kijk al uit naar ‘t volgende verslag met bijhorend beeldmateriaal.
Wij zijn hier volop onze trip aan het plannen … waarschijnlijk naar de Grand Ballon !

Lieve Tine en Wim,
Geniet er mega van. Net een mooie film bekeken: dagen zonder lief (fase tussen twintig en dertig). En vraag me niet waarom, maar moest meteen aan jullie denken.
Dikke bees.
Evelyn

Hallo Wim & Tine ,

Moet zeggen dat ik vol verwondering jullie verhalen aan het volgen ben , en dan nog maar te zwijgen van het prachtig landschap dat jullie kunnen bewonderen.
Zou zeggen zorg goed voor elkaar , en ben al benieuwd naar jullie volgend berichtje.
Petje af hoor !!!

Groetjes ,

Nadine

iris van pachtenbeke

Schitterende, machtige beelden…ze scherpen elke honger naar avontuur, wakkeren elke vorm van nieuwsgierigheid aan en toveren spontaan een glimlach op elk gezicht… superervaring! Dus: proef, geniet, sluimer en onderga… alleen en met elkaar. ‘k Kijk alvast uit naar de volgende update om wat mee te genieten. Take care!!! xx

Boeiende verslagen en prachtige beelden,we volgen jullie op de voet (fiets) –
We genieten mee.
Succes Lieve en Jan

Va Wambeke Philippe

We wensen jullie alvast een fantastische fietsvakantie toe!!!
Bij de eerste verslagen lijkt het jullie welte bevallen.
Geniet ervan en tot nog eens.

De Ostendsche buren

fkvanhee@telenet.be

Heerlijk, jullie verhalen!
Hoeveel wijzer zullen jullie zijn na al die impressies, ervaringen en emoties?
En wat zijn we blij met de moderne communicatiemiddelen.
Heel dikke zoen, en lach eens in onze naam naar al die kleine Chineesjes.

joke van ballaert

hallo moedige fietsers – de foto’s doen een mens waarlijk heimwee krijgen..
ik hoop dat jullie met volle teugen genieten.
voedselgewijs: misschien eens kongbaojiding (kip met pindanoten), k’ongxintsai (een soort spinazie met look), huntunt’ang (soep met chinese ravioli) of fanjiejidan (een gewoon omeletje met tomaatjes) proberen uit te beelden. en anders laat je je gewoon verrassen. liefs uit Brugge!

Comments are closed.