Scroll Top

Vorst in Thailand

Na China, Laos & Vietnam is Thailand het volgende land op ons to do-lijstje. Het verschil in welvaart tussen de communistische (?) staten en het kapitalistische Thailand is immens. Marxistisch gedachtegoed, centraal geleide planeconomieën,… in de praktijk is het proletariaat er niet beter van geworden.

De bevrediging van de primaire behoeften voedsel, kledij & onderdak gebeurt in Thailand op een vergelijkbare wijze als in het Westen. Als de welvaart van een land kan worden bepaald aan de hand van de body mass index van de monniken dan zit het in Thailand wel snor. Hier geen monniken die in een gespierd ontbloot bovenlijf met kapmes of zijs aan het werk zijn, maar iets gezettere collega’s die het lijf en beginnende hangborstjes zedig bedekken.
Thailand blijkt een paradijs voor de hongerige fietser. De Thai houdt van lekker eten en brengt hiervoor graag een bezoek aan een van de vele eettenten. De geur van barbeque hangt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in onze neus. Daarenboven vind je in Thailand in elk boerengat een 7 eleven of equivalent.

Het koninkrijk Thailand wordt geregeerd door koning Rama IX (aka Bhumibol), aan de macht sinds 1946 en daarmee de langst zittende monarch ter wereld. De inmiddels 84-jarige man is hier een graag gezien persoon. Gemiddeld elke 100 meter komen we zijn beeltenis tegen, gaande van affiches in A0 formaat, over 20m2 posters tot met bladgoud bedekte triomfbogen. Misschien een tip voor het vaderland: die steenwegen bij ons kunnen best wat opgevrolijkt worden.
En nu we toch koninkrijken aan het vergelijken zijn. In 2006 kreeg een militaire coup de ‘goedkeuring’ van Rama IX, dit om een einde te stellen aan de onhoudbare politieke situatie. Sire, misschien een ideetje?

Tijdens een ’walking street’ (avondmarkt) in Chiang Rai konden we naast het degusteren van insecten eveneens kennismaken met het patriottisme van de Thai. Plots galmde het volkslied door de luidsprekers en werd het integrale straatbeeld bevroren. Jong en oud bleven zwijgend en stokstijf stilstaan tijdens de hymne. Wellicht krijg je Yves Leterme ook zover tijdens uitvoering van de Marseillaise.

Onze route in het noorden van Thailand flirtte met de Laotiaanse en Birmaanse grens, een streek die bekend staat als de ‘Golden Triangle’. Het onherbergzame gebied wordt bevolkt door verschillende hill tribes die in de loop der eeuwen uit China, Birma en Laos naar hier zijn geëmigreerd. Elke hill tribe heeft zijn eigen taal en specifieke culturele gebruiken. Diep in de junglebergen haalden ze er hun inkomsten voornamelijk uit het telen van papaver.
De voorbije decennia werden de hill tribes door de Thaise overheid aangemoedigd om over te schakelen op andere gewassen. Het is menens om de papaverteelt te bannen.We passeerden diverse drugscheckpoints. Ook helikopters worden hiervoor ingezet, terwijl wij initieel dachten dat we ons vooraan in de koers bevonden.

Ondertussen genieten wij hier volop van de zon en een knalblauwe lucht. Volgens de Thaise medemens is de winter echter aangebroken. Ze kijken ons dan ook stomverbaasd en meewarig van onder hun muts aan als wij in ons topje voorbij fietsen. Toegegeven, ’s morgens om 8u is het hier slechts een schamele 15 graden, vanaf een uur of 10 halen we gelukkig makkelijk de 30 graden.

12/11/2011: Luang Namtha – Vieng Poukha: 63km, 3u54, 16,15km/u gem.
13/11/2011: Vieng Poukha – Chiang Khong (Thailand): 124km, 7u57, 15,60km/u gem.
14/11/2011: Chiang Khong: rust & sightseeing
15/11/2011: Chiang Khong – Chiang Kham: 113km, 5u48, 19,4km/u gem.
16/11/2011: Chiang Kham – Phayao: 82km, 4u23, 18,6km/u gem.
17/11/2011: Phayao – Pa Ngiu: 85km, 5u16, 16,14km/u gem.
18/11/2011: Pa Ngiu – Chiang Rai: 99km, 5u23, 18,39km/u gem.
19-20/11/2011: Chiang Rai: rust & sightseeing
21/11/2011: Chiang Rai – Fang: 116km, 6u23, 18,17km/u gem.
22/11/2011: Fang – Phrao: 83km, 5u15, 15,81km/u gem.
23/11/2011: Phrao- Chiang Mai: 103km, 5u33, 18,56km/u gem.

Comments (8)

Nice pictures! Blij dat de tanden intussen gefixt zijn. Misschien beter toch wat minder snickers? Geen melding meer van een tattoo… heb je de lokroep kunnen weerstaan? Hier volop chocolade-, marsepein-, en speculaastijd intussen 🙂
Groeten,
Nathalie

Oooo…In Thailand ! En ik die dacht dat alles onder water stond (alleen de bergen niet, natuurlijk). Of is jullie fiets ondertussen omgebouwd tot pedalo ? Ik geniet van jullie reisverslagen. Groetjes uit het (inmiddels veel te droge) Bekegem.

Hey
Tine en Wim, we zijn blij jullie verhalen te kunnen lezen en we genieten echt van jullie prachtige foto’s, waar we toch stiekem jaloers op zijn.
Stel het wel alletwee, groetjes Natalie en Arend

Waauw, wat een prachtig paleis, de Walt zal er wel jaloers op zijn ;-)) Jullie zien er fantastisch uit! Ondertussen heeft Brugge ook al volop verslag gekregen uit Gistel, ze hebben het duidelijk heel erg goed gesteld!!
En Tine, misschien een tip voor een volgende kwisvraag… waar fietst Tine op haar 39e verjaardag?? By the way, ik gooi een feestje voor m’n verjaardag dus als jullie zin hebben in Duvel, kom maar af!
x

Mooie gemiddeldes! Jullie fietsen stevig door.

Mooie foto’s en mooie tekstjes 🙂

Doei
K.B. uit S.

Hoi Tine & Wim,

Wat een geweldige site, ziet er erg mooi uit. Heel erg bedankt voor de GPX bestanden en de tips deze gaan zeker van pas komen. Misschien nog tot morgen en anders nog veel fiets plezier.

Groeten Frank & Evert

Hoi, sorry voor de nieuwsluwe periode, maar het is alweer alle hens aan dek voor het trimestereinde en je weet wel… Hoorde intussen van het voorbije bezoekende thuisfront dat jullie het goed stellen. Soms bekruipt mij bij het lezen van jullie verslagjes en bekijken van de foto’s het gevoel van een vorig doorlichtingsadvies om mijn cursussen te laten voor wat ze waren en te herbronnen in een compleet andere omgeving. Ware het niet dat de fysieke conditie roet in het eten gooit, ik zou meteen de raad in daad omzetten om van die winterse temperatuur van 30° te komen genieten. Intussen proberen we ons in te beelden welke impact de mogelijke straatbrede afbeeldingen van Di RUPO samen met z’n mogelijks nieuwe regering zouden kunnen veroorzaken bij ‘s lands burgers terwijl ze enthousisast maar vol vaderlandsliefde de nationale hymne in de hiphopversie van prins Laurent al dan niet weten te waarderen, kwestie van ‘n streepje “couleur local” te lanceren. Anyway, enjoy the vibes of the hill and other local tribes en tot nader bericht na de examens… Keep up the spirit and continue to go for it….

Wanneer komen er toch eens kroketjes op jullie borden? Uit het vuistje eten mag ook.

Comments are closed.